Το Bitcoin προσχώρησε πρόσφατα στις τάξεις των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον Chris Reinertsen, επικεφαλής μάρκετινγκ της Rhythm Technologies.
Τα ασφαλή assets είναι τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία οι επενδυτές “σταθμεύουν” τα μετρητά τους σε καιρούς αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς εγκαταλείπουν τα επικίνδυνα πάγια όπως οι μετοχές.
Παραδοσιακά, τα assets που θεωρούνταν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια ήταν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο. Πρόσφατα, στην ίδια κατηγορία εντάχθηκε και το Bitcoin.
Τουλάχιστον, αυτό φάνηκε να συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έγειρε παγκόσμιες αβεβαιότητες, είπε ο Reinersten. “Η υποτίμηση του κινεζικού γουάν μόλις οδήγησε την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου σε χαμηλό 11 ετών”, συνέχισε. “Υπάρχει μια φυγή κεφαλαίων προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν τώρα το Bitcoin. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, βλέπουμε ότι η τάση του Bitcoin συσχετίζεται θεμελιωδώς ολοένα και περισσότερο με τις κινήσεις περισσότερων μακροοικονομικών μεγεθών καθώς εντείνεται η οικονομική αβεβαιότητα στον κόσμο”.
Ο Kirill Bensonoff, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenLTV, συμφωνεί. “Πιστεύω ότι το Bitcoin εξελίσσεται σε ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο παρόμοιο με το χρυσό”, λέει ο Bensonoff. “Ενώ η συσχέτιση δεν έχει ακόμη εδραιωθεί πλήρως, είδαμε χθες μια μεγάλη πτώση της αγοράς, και ταυτόχρονα ράλι στο bitcoin. Πιστεύω ότι θα δούμε περισσότερα κεφάλαια να συσσωρεύονται στο bitcoin στο εγγύς μέλλον”.
Ακόμη κι έτσι, δεν πιστεύουν όλοι ότι η επένδυση στο Bitcoin μετά την υποτίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου είναι μια συνετή επενδυτική στρατηγική. Ο Keith Hilden, ιδρυτής της Relex Capital, είναι ένας από αυτούς. Ο Hilden πιστεύει ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών Bitcoin είναι μάλλον μια πράξη κερδοσκοπίας, καθώς οι αγορές προσπαθούν να βρουν το σημείο ισορροπίας τους. “Η πρόσφατη υποτίμηση από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έδειξε την προθυμία της να ενεργήσει προκειμένου να εξομαλύνει τις εξωτερικές οικονομικές πιέσεις που επηρεάζουν την οικονομία της, αλλά οι δονήσεις μια τέτοιας κίνησης στο συνάλλαγμα έγιναν αισθητοί στις ανά τον κόσμο μετοχικές και συναλλαγματικές αγορές –και μένουν ακόμη να γίνουν μετασεισμοί”, λέει. “Η οικονομική ενέργεια που καταναλώνεται μέσω των αγορών που επιθυμούν να ξανακερδίσουν μια αίσθηση ισορροπίας δεν αξιοποιείται και, αντιθέτως, χάνεται από την κερδοσκοπία, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή στην πορεία μέχρι να επιτευχθεί και πάλι η εξομάλυνση”.
Ανεξάρτητα από τις πρόσφατες απόψεις των αναλυτών, οι συντηρητικοί επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς το να επενδύουν χρήματα σε ένα “μέσο αποθήκευσης αξίας” με τεράστια μεταβλητότητα, όπως το Bitcoin.
Πηγή: https://www.capital.gr/…/to-bitcoin-eiserxetai-stis-taxeis-…