Ο Nir Kshetri, καθηγητής διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, πρότεινε ότι προτού εφαρμοστεί η ψηφοφορία που βασίζεται στο blockchain θεωρηθεί ασφαλής και αξιόπιστη, ορισμένα σημαντικά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν πρώτα.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου, ο Kshetri ισχυρίζεται ότι “οι δοκιμές μικρής κλίμακας που διεξάγονται μέχρι τώρα έχουν εντοπίσει προβλήματα και ευπάθειες στα ψηφιακά συστήματα και στις κυβερνητικές διοικητικές διαδικασίες” που πρέπει να επιλυθούν πριν υιοθετηθεί η τεχνολογία.
🔹Δύσκολο να ελεγχθεί
Σύμφωνα με το άρθρο, τέτοια συστήματα πρέπει να επαληθεύουν την ταυτότητα των ψηφοφόρων – συχνά αναλύοντας μια φωτογραφία ή ένα βίντεο με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Σύμφωνα με το Kshetri, οι σύγχρονες ψηφιακές μάρκες είναι ανώνυμες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της ταυτότητας κάποιου. Σημείωσε επίσης ότι πολλές από τις προηγούμενες δοκιμασίες αφορούσαν ανεπίσημες ψηφοφορίες όπως κοινοτικά προγράμματα και ομάδες κυβερνητικών φοιτητών.
Ο Kshetri εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι «ακόμη και οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν τρόπο να εντοπίσουν κάθε πιθανή παρατυπία στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες». Από την άλλη, επισημαίνει ότι η ψηφοφορία βάσει χαρτιού είναι κατανοητή και εύκολη να επαληθευτεί και να ελεγχθεί.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η επαλήθευση ταυτότητας, δεδομένου ότι διάφορα ασφαλή κλειδιά απαιτούν μεγάλα ποσά υπολογιστικής ισχύος για να τα επαληθεύσουν. Εξαιτίας αυτού, για παράδειγμα, τα αρχικά καθορισμένα κλειδιά βρέθηκαν να είναι εύκολα αντιληπτά κατά τις τελευταίες εκλογές στη Μόσχα.
Οι ειδικοί φοβούνται επίσης ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την ψηφοφορία θα μπορούσαν να διακυβεύονται ή ότι τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου ενδέχεται να κάνουν λάθη ή να εξαπατηθούν από τους χάκερς. Τέλος, τα ιδιόκτητα συστήματα, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν με την έναρξη της ψηφοφορίας με ψευδή δικαιώματα κατά την start-up επιχείρηση ”Voatz”, δεν επιτρέπουν να επαληθευτεί αν οι ψήφοι μεταφέρθηκαν με ακρίβεια.
🔹Δοκιμή σε μικρή κλίμακα
Τούτου λεχθέντος, τον Νοέμβριο του 2018 πολλοί εκλογικοί αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στα μέλη του στρατού που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Τον ίδιο μήνα, 144 ψηφοφόροι που ζουν στο εξωτερικό έχουν εγκριθεί από τις αρχές της Δυτικής Βιρτζίνιας για να ψηφίσουν από 31 διαφορετικές χώρες μέσω μιας εφαρμογής που αναπτύχθηκε από την ”Voatz”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κράτος σχεδιάζει να συνεχίσει και να επεκτείνει τη δοκιμαστική αυτή περίοδο στις προεδρικές εκλογές του 2020. Επίσης, 119 ψηφοφόροι που ήταν στο εξωτερικό χρησιμοποίησαν το σύστημα της ”Voatz” για να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές του Ντένβερ τον Μάιο του 2019.
Το τελευταίο – και το μεγαλύτερο – παράδειγμα δοκιμής ψηφοφορίας με την βοήθεια της τεχνολογίας Blockchain είναι εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας. Τούτου λεχθέντος, από τους 20 εκλογικούς περιβόλους της πόλης, μόνο τρεις επέτρεψαν στους χρήστες να ψηφίσουν μέσω του Διαδικτύου λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Όπως ανέφερε η ”Cointelegraph” στις 18 Οκτωβρίου, δύο κρατικές κομητείες στις Η.Π.Α. εφαρμόζουν κινητή ψηφοφορία βασισμένη στο Βlockchain στις ειδικές εκλογές του Νοεμβρίου.