Πού εδράζεται το αισιόδοξο σενάριο για την πορεία του κρυπτονομίσματος. Τα μαθήματα από την ιστορία που αν επαναληφθεί, μπορεί να εκτοξεύσει την αξία. Οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις.
Δεν πρέπει να υπάρχει πλέον κανείς που να αμφισβητεί ότι έχουμε μπει στην ανοδική φάση της αγοράς, σε ποσοστό που προσεγγίζει… τη βεβαιότητα. Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, να σημειωθεί σήμερα το ανώτερο σημείο και να ξεκινήσει η απότομη διόρθωση της τάξης του 50%-60%, η τιμή του Bitcoin δεν θα κάνει νέο χαμηλό. Αυτό αποτελεί και τον ορισμό της ανοδικής τάσης. Κάθε υποχώρηση να σταματάει σε υψηλότερο σημείο από το προηγούμενο χαμηλό.
Η περίοδος των «ταύρων» σε σχέση με αυτή των «αρκούδων» δεν είναι κάποιος τυπικός διαχωρισμός. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από την αυτοπεποίθηση των επενδυτών. Που διακατέχονται από ισχυρές προσδοκίες ότι η άνοδος θα συνεχιστεί. Γι’ αυτό κάθε διόρθωση αποτελεί ευκαιρία για αγορά. Αντίθετα, στην εποχή των αρκούδων, κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για ξεφόρτωμα.
Η πορεία προς την κορυφή δεν θα επιτευχθεί χωρίς στάσεις, όσο μεγάλη αισιοδοξία και να υπάρχει. Δεν ανεβαίνει κανείς στο Έβερεστ τρέχοντας συνεχώς. Σταματάει, ξεκουράζεται, στήνει αντίσκηνο προκειμένου να εγκλιματιστεί στο υψόμετρο.
Πρωταγωνιστής τις τελευταίες ημέρες είναι το Ethereum, το δεύτερο σε σημασία και κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα. Βλέπουμε στο διάγραμμα πόσο υποδειγματικά διέσπασε την τριγωνικού σχηματισμού συσσώρευση και άρχισε την… εκτόξευση.
Οι κύκλοι
Οι χρονικά επαναλαμβανόμενοι κύκλοι βρίσκονται παντού γύρω μας. Ρυθμίζουν με τόσο οικείο τρόπο τη ζωή μας, που σχεδόν δεν το αντιλαμβανόμαστε. Όλα είναι επαναλαμβανόμενα στο σύμπαν. Ο καιρός κάνει κύκλους, οι εποχές, η μέρα εναλλάσσεται με τη νύχτα. Η ζωή μας όλη περιστρέφεται σε μια κυκλική δομή και μορφή. Γιατί να διαφέρουν οι αγορές; Οι ανοδικές κινήσεις ακολουθούν τις πτωτικές και πάλι από την αρχή.
Αν κοιτάξουμε προσεκτικά, θα παρατηρήσουμε πως και η πορεία του Bitcoin μπορεί να διαχωριστεί σε κύκλους διάρκειας 4 ετών. Ο πρώτος κύκλος ξεκινάει από τη γέννηση του Bitcoin μέχρι το τέλος του 2014. Ο δεύτερος ακολούθησε αμέσως μετά και μέχρι το τέλος του 2018. Ο τρίτος, αν το σενάριο πραγματοποιηθεί, θα είναι αυτός που ξεκίνησε από τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, όταν και σημειώθηκε η πρόσφατη χαμηλότερη τιμή του.
Κάθε κύκλος χωρίζεται σε 3 φάσεις. Στην αρχή σημειώνεται μια ήπια ανοδική πορεία (πράσινο φόντο), για να ακολουθήσει μια ανοδική κίνηση αυξημένης έντασης (μπλε φόντο), μέχρι την κορύφωσή της. Κατόπιν ακολουθεί η πτώση (κόκκινο φόντο).
Οι φάσεις παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά μέσα στους 4ετείς κύκλους. Στην πρώτη, που είναι διάρκειας 2 ετών περίπου, ποτέ η τιμή του Bitcoin δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την προηγούμενη κορυφή. Με το που το επιτυγχάνει όμως, ξεκινάει η επόμενη φάση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια ξέφρενη άνοδο που κρατάει ένα χρόνο. Η κορύφωση σηματοδοτεί την αρχή της περιόδου της διόρθωσης, η οποία διαρκεί και αυτή έναν χρόνο, στην οποία σημειώνεται υποχώρηση της τάξης του 85%.
Το φαινόμενο της φάσης των κύκλων έχει την εξήγησή του. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο πτώσης, η άνοδος είναι συγκρατημένη. Οι πληγές είναι νωπές και κυριαρχεί η ανασφάλεια. Σιγά σιγά όμως μπαίνουν νέοι επενδυτές στο παιχνίδι, που συχνά χαρακτηριστικό τους είναι η άγνοια κινδύνου. Ευκαιριακοί, που δεν γνωρίζουν το παιχνίδι και ωστόσο πιστεύουν πως θα βγουν πλούσιοι. Επιπλέον καθώς δεν σημειώνεται καμιά σοβαρή διόρθωση για καιρό, εδραιώνεται η αυτοπεποίθηση των παλαιότερων και ξεθαρρεύουν περισσότερο. Γι’ αυτό και η άνοδος πραγματοποιείται με εντονότερο ρυθμό, μέχρι το αποκορύφωμά της. Κατόπιν, όπως είναι φυσικό, η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών οδηγεί στην απογοήτευση και την αποχώρηση.
Αν ακολουθηθεί το ίδιο μοτίβο και στον κύκλο που διανύουμε, η τιμή του Bitcoin δεν θα ξεπεράσει τις 20.000 δολάρια για τον επόμενο 1,5 χρόνο περίπου. Όμως το διάστημα που θα ακολουθήσει τη διάσπαση των 20.000, θα σηματοδοτήσει τη χρονιά της υπερβολής ή της «φούσκας». Στην κορύφωσή της, που προσδιορίζεται χρονικά κοντά στο τέλος του 2021, η τιμή του Bitcoin θα ξεπεράσει τις 300.000 δολάρια.
Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα ισχύσει το ίδιο μοτίβο. ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν δίνουμε κάποια πρόβλεψη ακριβείας. Είναι απλά ένα σενάριο.
Το ποσό των 300.000 δολαρίων μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο στους δύο κύκλους που έχουν υπάρξει. Στον πρώτο, όταν ξεπέρασε την προηγούμενη κορυφή των 15 δολαρίων τον Ιανουάριο του 2013 έφτασε τα 1.150 δολάρια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το ίδιο είχαμε και στον δεύτερο κύκλο. Από τη στιγμή που ξεπέρασε τα 1.150 δολάρια, σε 11 μήνες έφτασε τις 20.000 δολάρια. Γιατί να μη συμβεί και πάλι;
Το νούμερο πράγματι ακούγεται εξωφρενικό, όσο είμαστε στις σημερινές συνθήκες. Για να επιβεβαιωθεί το σενάριο θα πρέπει να συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους ή και οι δύο ταυτόχρονα. Ο πρώτος είναι να υπάρξει μια νέα νομισματική κρίση, με τη FED να αρχίσει το «τύπωμα», με σκοπό να πληθωρίσει και να υποτιμήσει το δολάριο. Ο δεύτερος είναι να υπάρξει μαζική υιοθέτηση του Bitcoin. Πόσο απίθανο φαντάζει να συμβούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια;
Η αγορά σήμερα
Όπως αναφέραμε στην αρχή, πρωταγωνιστής τις τελευταίες δύο ημέρες είναι το Ethereum. Το τελευταίο 24ωρο ανεβαίνει 8% και διαπραγματεύεται στα 249 δολάρια. Πολύ καλά πηγαίνει σήμερα και το Stellar, που είχε μείνει πίσω. Ανεβαίνει 13% και βρίσκεται στο 0,1360 δολάριο.
Πηγή: www.euro2day.gr