Οι ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Φρανσίσκο, πρότειναν μια μέθοδο ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων χρησιμοποιώντας ένα σύστημα βασισμένο στο blockchain. Ένα άρθρο που περιγράφει την έρευνά τους που δημοσιεύθηκε από το διεθνές περιοδικό ”Research Nature” στις 22 Φεβρουαρίου.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ανέπτυξαν ένα σύστημα βασισμένο στο blockchain, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της ανιχνευσιμότητας και της αμετάβλητης συλλογής κλινικών δεδομένων και την καθιστούν πιο αξιόπιστη. Επιπλέον, το σύστημα στοχεύει στην προώθηση μεθόδων για την αναφορά ανεπιθύμητων συμβάντων κατά τη διάρκεια της έρευνας και στη βελτίωση της διαχείρισης ιατρικών αρχείων.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι προγραμματιστές δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με μια διαδικτυακή πύλη προσβάσιμη σε όλους τους συμμετέχοντες με ένα πραγματικό σύνολο δεδομένων κλινικών δοκιμών, το οποίο διευκόλυνε την αλληλεπίδραση μεταξύ ασθενών και κλινικών ερευνητών. Οι συγγραφείς εξέτασαν περαιτέρω κακόβουλες επιθέσεις στην ακεραιότητα των δεδομένων με πραγματικά ιατρικά αρχεία σε πραγματικό κόσμο.
Αφού εκτελέστηκε μια συναλλαγή, όλα τα συσχετιζόμενα δεδομένα καταγράφηκαν αναφορές σε ένα νέο μπλοκ και έπειτα ενώθηκαν μαζί και χύθηκαν χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο SHA256. “Η αποθήκευση δεδομένων του blockchain θα πραγματοποιηθεί με την αντιγραφή και διανομή της αλυσίδας σε φυσικά χωριστά μηχανήματα και αποθήκες δεδομένων που θα διαχειριστεί ο ρυθμιστής”, εξηγεί το άρθρο.
Εάν ένας χρήστης χρειάζεται να τροποποιήσει πληροφορίες που έχουν ήδη παρουσιαστεί ή να διορθώσει κάποιο λάθος, το σύστημα τους επιτρέπει να κάνουν μια ενημέρωση υποβάλλοντας νέα συναλλαγή με τα διορθωμένα δεδομένα χωρίς να αντικαταστήσουν παλιά δεδομένα.
Η τεχνολογία blockchain έχει ήδη εφαρμοστεί από διάφορους οργανισμούς που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η καναδική μονάδα του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα ”IBM” συνεργάστηκε με τη φαρμακευτική εταιρεία ”Boehringer Ingelheim” για να δοκιμάσει το blockchain στην κλινική εγγραφή. Τα μέρη επιδιώκουν να ανακαλύψουν εάν η ενσωμάτωση του blockchain με την κλινική τήρηση αρχείων παρέχει το κατάλληλο επίπεδο ακεραιότητας, διαφάνειας και ασφάλειας των ασθενών, εκτός από τη μείωση του κόστους και τις διαδικασίες αυτοματοποίησης.
Επίσης, αυτό το μήνα, η – βασισμένη στην τεχνολογία blockchain – εταιρεία ”Bitfury” συνεργάστηκε με το Ακτινολογικό Κέντρο ”Medical Diagnostic Web” και την πλατφόρμα δεδομένων ”Life Longinesis” για να δημιουργήσει μια πλατφόρμα βασισμένη σε blockchain για τη διατήρηση, την ανταλλαγή και την εξασφάλιση ιατρικής απεικόνισης και διαγνωστικών πληροφοριών όπως ακτίνες X και σαρωτές CT.
Πηγή: https://cointelegraph.com/news/university-of-california-researchers-propose-blockchain-system-for-clinical-data