Αλλά η εταιρεία με τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν είναι καν αμερικανική.
Παρά την κινεζική εταιρεία “Alibaba” που έχει καταθέσει τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μέχρι στιγμής φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα ως η χώρα με τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας blockchain, ανέφερε στις 17 Σεπτεμβρίου άρθρο από την εταιρεία συμβούλων διανοητικής ιδιοκτησίας “KISSPatent”.
Η “IBM” και η “Alibaba” κατέχουν τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας blockchain. Η “Alibaba” έχει καταθέσει περισσότερα από 200 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ η “IBM” υπέβαλε λίγο πάνω από 100. Ωστόσο, άλλες εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η “Bank of America” και η “Mastercard”, έχουν επίσης υποβάλει αρκετές αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αυξάνοντας το σύνολο για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την “KISSPatent”, έχουν κατατεθεί περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας blockchain το πρώτο εξάμηνο του 2020 από ό,τι το 2019.
Οι ΗΠΑ έχουν 2.112 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ακολουθούμενα από τα νησιά Cayman με 350 καταχωρίσεις και τον Καναδά με 118. Τα υπόλοιπα έξι κορυφαία είναι η Ιαπωνία με 108, η Νότια Κορέα με 87 και η Κίνα με 77 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Τα νησιά Cayman είναι δεύτερη καθώς οι θυγατρικές της “Alibaba” έχουν την έδρα τους στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος.
Παρόλο που οι κινεζικές εταιρείες συχνά εκπροσωπούνται σε διάφορους 10 κορυφαίους καταλόγους ευρεσιτεχνιών blockchain, δεν λειτουργούν όλες οι εταιρείες αποκλειστικά σε blockchain. Η “KISSPatent” αναφέρει ότι αυτές οι εταιρείες διαθέτουν εφαρμογές blockchain ως μέρος του τεχνολογικού χαρτοφυλακίου τους. Ο λόγος για τον οποίο η Κίνα υπέβαλε τόσα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ανέφερε το άρθρο, ήταν να αποφύγει κάποιες εμπορικές κυρώσεις στο εξωτερικό. Εξήγησε ότι:
«Έμαθαν από το παράδειγμα της Xiaomi, της «Κινέζικης Apple», η οποία αποκλείστηκε από την πώληση των smartphone της στο δρόμο της εκτός Κίνας – επειδή η Σουηδική Ericsson κατείχε τόσα πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.»
Η πιο δημοφιλής κατηγορία κατάθεσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας, που αντιπροσωπεύει το ήμισυ όλων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, είναι οι αιτήσεις fintech. Αυτές περιλαμβάνουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα και εκείνες που υποστηρίζουν την αποθήκευση ή την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων. Άλλες δημοφιλείς κατηγορίες είναι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για αποκεντρωμένες επιχειρηματικές πλατφόρμες, λύσεις που αναπτύσσονται μέσω blockchain, επιχειρηματικές υπηρεσίες με χρηματοοικονομικό συστατικό και υγειονομική περίθαλψη και παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες βασισμένες σε blockchain.
Πολλοί παίκτες του κλάδου έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την συσσώρευση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, οπότε η “Square” βοήθησε στην έναρξη της Συμμαχίας Ανοικτού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας “Cryptocurrency”. Η ομάδα θέλει να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες.
Πηγή: https://cointelegraph.com/news/the-us-is-number-onein-blockchain-patents