Δύο νέα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προτείνει ένα τετραετές χρονικό διάστημα για την ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων στην υποδομή πληρωμών της ΕΕ.
Τα έγγραφα περιλαμβάνουν σχέδια για την ΕΕ εκτελεστικό στέλεχος για να προωθήσει έναν νόμο για να εξαλείψει τυχόν ρυθμιστικά προβλήματα και, εάν είναι απαραίτητο, να δημιουργήσει νέο κανονισμό για την υιοθέτηση κρυπτογράφησης στην ΕΕ.
Νέοι κανόνες για την επίτευξη ρυθμιστικής σαφήνειας
Σύμφωνα με το “Reuters”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να προχωρήσει με την υιοθέτηση κρυπτογράφησης, διότι το lockdown της πανδημίας αποκάλυψε ένα σημείο αποτυχίας στην υπάρχουσα σειρά που κυριαρχούσε σε μετρητά. Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα πιστεύει ότι η μετάβαση σε άμεσες πληρωμές αποτελεί πλέον προτεραιότητα.
Για να το επιτύχει αυτό, σύμφωνα με το άρθρο του “Reuters”, η Eυρωπαϊκή Κοινότητα θα υποβάλει σχέδιο νομοθεσίας που θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο για την τεχνολογία κατανεμημένων κατάστιχων (DLT). Η προτεινόμενη νομοθεσία θα καλύψει επίσης τα ρυθμιστικά κενά της κρυπτογράφησης στην ΕΕ, νόμος βάσει του οποίου μπορούν να υπάρχουν.
Ένα απόσπασμα από το έγγραφο του “Reuters” αναφέρει:
“Μέχρι το 2024, η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα επιτρέπει την απορρόφηση της κατανεμημένης τεχνολογίας κατάστιχου και των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζει τους κινδύνους που συνδέονται με αυτές τις τεχνολογίες. Έως το 2024, η αρχή του διαβατηρίου και του one-stop shop licensing θα πρέπει να ισχύει σε όλους τους τομείς που έχουν ισχυρές δυνατότητες για ψηφιακή χρηματοδότηση.”
Ευρωπαϊκές φιλοδοξίες ανάπτυξης ψηφιακών πληρωμών
Το άρθρο αναφέρει ότι η ΕΚ σκοπεύει να ενσωματώσει το νέο σύνολο κανονισμών στον υφιστάμενο «ίδιο κίνδυνο, τους ίδιους κανόνες, τον ίδιο κανονισμό» του pan-E.U. δομή. Σύμφωνα με το άρθρο, εντός τεσσάρων ετών, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ψηφιακές λύσεις άμεσων πληρωμών, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των γνώσεων πελατών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ρύθμισης κρυπτογράφησης, σύμφωνα με το άρθρο, η ΕΚ θα παρακολουθεί επίσης το κόστος συναλλαγής των πελατών για να βεβαιωθεί ότι δεν υπερβαίνει εκείνο των τακτικών μεταφορών.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το 2020, μια κοινοπραξία 16 ευρωπαϊκών τραπεζών ανακοίνωσε συνεργασία για ένα ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών που θα λειτουργήσει μέχρι το 2022. Αυτό το σύστημα έπρεπε να παρέχει μια εναλλακτική λύση στους αμερικανικούς κολοσσούς “VISA” και “Mastercard”.
Πηγή: https://beincrypto.com/new-eu-rules-to-institute-crypto-for-cross-border-payments-by-2024/