Ο πρώην διευθυντής του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ πιστεύει ότι η αγορά θα στραφεί προς αυτές τις λύσεις.
Μια συζήτηση πάνελ στο “COSM” διερεύνησε το μέλλον των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και την τεχνολογία blockchain γενικότερα. Τί θα μπορούσαν να σημαίνουν για το παγκόσμιο χρήμα, την παγκόσμια ασφάλεια και την αρχιτεκτονική Διαδικτύου;
Το πάνελ, υπό την εποπτεία του συντάκτη της “Wired”, Spencer Reiss, περιελάβανε τον φουτουριστή George Gilder, τον Steve Forbes, πρόεδρο και αρχισυντάκτη του “Forbes Media”, τον Ed Moy, πρώην διευθυντής του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ, και τον William Dembski, μαθηματικό, επιχειρηματία και φιλόσοφο.
Μπορούν τα Cryptos και το Blockchain να αντιστρέψουν την πτώση της τεχνολογίας (και να ενεργοποιήσουν μια αναγέννηση στο Διαδίκτυο);
Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από τον διάλογο (που προβλήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020):
Τζορτζ Γκίλντερ (για το τι συμβαίνει με το Διαδίκτυο):
“Είναι ένα σπασμένο παράδειγμα. Πώς αποκαλείτε ένα σπασμένο παράδειγμα; Όσο περισσότερα χρήματα ξοδεύετε, τόσο χειρότερα γίνεται. Πέρυσι, είχαμε ένα δισεκατομμύριο παραβιάσεις ιδιωτικών δεδομένων. Φέτος, ξοδεύουμε περίπου 20-30% περισσότερα για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και είμαστε σε καλό δρόμο για τρία δισεκατομμύρια παραβιάσεις. Το να έχετε διευθύνσεις IP είναι σαν να έχετε δημόσια κλειδιά χωρίς ιδιωτικά κλειδιά. Είναι μια αποτυχημένη βάση για ένα ασφαλές σύστημα. Και έχουμε μια λύση στις νέες κρυπτογραφικές εφευρέσεις που συνοψίζουν το blockchain.”
Ο Steve Forbes (σχετικά με την πρόκληση των ενοχλητικών τεχνολογιών γενικά, αναφέροντας τον κλάδο του ως παράδειγμα):
“Όταν ξεκινήσαμε τις ηλεκτρονικές εκδόσεις μας στα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι περισσότεροι εκδότες πίστευαν ότι μόλις πήρατε μια τυπωμένη σελίδα και τη βάλατε στη σειρά. Και αυτό ήταν η ηλεκτρονική έκδοση. Αυτό ήταν, όταν ο Edison και άλλοι εφευρέθηκαν ταινία 120 χρόνια πριν. Μερικοί άνθρωποι πίστευαν ότι μια καλή ταινία ήταν σαν να γυρίζεις ένα θεατρικό έργο. Όχι. Πολύ διαφορετικό μέσο. Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε ήταν να διαχωρίσουμε το “Forbes.com” από το περιοδικό “Forbes”. Ξεχωριστό προσωπικό, ξεχωριστά κτίρια, ξεχωριστά συστήματα υποστήριξης. Το άλλο πράγμα που κάναμε ήταν, ότι προχωρήσαμε πέρα από το περιεχόμενο του περιοδικού “Forbes”. Χρησιμοποιήσαμε εξωτερικό περιεχόμενο. Δεν περιοριζόμαστε σε αυτό που εμφανίστηκε στο περιοδικό “Forbes”.”
(Αργότερα, ο Forbes προσπάθησε να συνδυάσει τις δύο λειτουργίες αλλά το βρήκε εξαιρετικά δύσκολο. «Είναι εκπληκτικό το πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις δύο διαφορετικούς πολιτισμούς.»)
Steve Forbes: “Ένα από τα πράγματα σχετικά με αυτά τα είδη μεταβάσεων είναι ότι δεν υπάρχει play book, καμία φόρμουλα, καμία ζωγραφική από τους αριθμούς… όταν έρχεται μια ανατρεπτική τεχνολογία, τι κάνετε; Δεν ξέρετε τι να κάνετε. Πειραματίζεστε συνεχώς.”
Ed Moy (σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κρυπτογράφηση και το blockchain θα μπορούσαν να γίνουν μέρος των καθημερινών συναλλαγών):
“Πρώτα απ ‘όλα, ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα ηγηθεί αυτού, γιατί τότε όλοι θα έχουμε πρόβλημα. Όταν κοιτάζετε το fiat νόμισμα είναι στην ουσία το μονοπώλιο της κυβέρνησης για τα χρήματα και δεν γνωρίζω πολλά μονοπώλια που είναι πρόθυμα να εγκαταλείψουν εθελοντικά τη μονοπωλιακή τους θέση. Και έτσι η κυβέρνηση έχει έννομο συμφέρον να διατηρήσει το σύστημα όπως είναι. Ο λόγος που πήγα από έναν «παλιό χρήμα» στο μέλλον όπου νομίζω ότι μπορούν να πάνε τα χρήματα είναι ότι αυτή είναι μια εναλλακτική λύση του ιδιωτικού τομέα έναντι του μονοπωλίου της κυβέρνησης. Δεν το βλέπω ποτέ αυτό ως μια πλήρη υποκατάσταση όπου οι κυβερνήσεις εγκαταλείπουν το μονοπώλιο τους… αλλά νομίζω ότι η αγορά θα στραφεί προς αυτές τις λύσεις.”
Περαιτέρω: “Ο πρόεδρος της “Forbes Media” λέει ότι τα χρήματα αφορούν την εμπιστοσύνη. Οι ειδικοί προβλέπουν το μέλλον των χρημάτων γενικά στο “COSM”. Θα είναι τα πραγματικά χρήματα σε μια κοινωνία της πληροφορίας; Τώρα που το “Facebook” προτείνει το “Libra”, αυτό μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να ρωτήσετε.”
Η συνέντευξη του Τζέι Ρίτσαρντς με τον Γουίλιαμ Ντέμπσκι στο “COSM” (που προβλήθηκε στις 26 Ιουνίου 2020) ρωτώντας:
“Είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα αποκεντρωμένο νόμισμα βάσει πληροφοριών; Ο Dembski προσφέρει ένα σκεπτικό πείραμα: Μπορείτε, ως μοναχικός άνθρωπος, να δημιουργήσετε νόμισμα που θα δημιουργηθεί από το άτομο, αλλά θα έχετε νομιμότητα; Αυτό θα έχει εγγενή αξία αντί να εξαρτάται από κάποιο είδος εμπιστοσύνης fiat authority. Και έτσι ήταν το πείραμα σκέψης. Και χρησιμοποιεί κάποιες πληροφορίες από το Bitcoin, αλλά νομίζω ότι προχωρά πολύ περισσότερο. Χρειάζομαι λοιπόν ένα blockchain, χρειάζομαι έναν υπολογισμό. Και όταν παίρνω αυτές τις συγκεκριμένες ελάχιστες υποθέσεις, πρέπει να έχω κατακερματισμό όπου έχετε αυτές τις μονόδρομες λειτουργίες που συνδυάζουν πραγματικά τα πράγματα. Και αν έχω κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού, φαίνεται ότι μπορώ να αποκτήσω ένα σύστημα με ελάχιστη υποδομή. Χρειάζομαι απλώς ένα blockchain που κρατά τα μπλοκ σε μια σειρά. Χωρίς χάσιμο χρόνου. Αυτό είναι το πρόβλημα…”
Πηγή: https://mindmatters.ai/2020/10/are-crypto-and-blockchain-key-to-a-tech-renaissance/