Η ”China Construction Bank” συνεργάστηκε με μία fintech με έδρα το Χονγκ Κονγκ για να εκδώσει την πρώτη ψηφιακή ασφάλεια βασισμένη σε blockchain που εκδόθηκε από ένα κινεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Μία από τις τράπεζες “Big Four” στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η ”CCB” κατατάσσεται στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων από το φθινόπωρο του 2020.
Το σχέδιο της μεγάλης τράπεζας με τη νέα έκδοση χρέους που βασίζεται στο blockchain είναι να συγκεντρώσει συνολικά έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεκινώντας με μια δόση 58 εκατομμυρίων δολαρίων, από ιδιώτες και ιδρύματα. Τα ψηφιακά ομόλογα θα εκδοθούν μέσω ενός υπεράκτιου υποκαταστήματος της ”CCB” στο Labuan της Μαλαισίας, τουλάχιστον 100 $ το καθένα και θα έχει διάρκεια τριών μηνών. Πληρώνουν έναν ετήσιο τόκο Libor συν 50 μονάδες βάσης, ή περίπου 0,75%.
Η καινοτομία είναι ότι αυτά τα ομόλογα χρησιμοποιούνται ως αναγνωρισμένα πιστοποιητικά κατάθεσης στο blockchain, το οποίο υποστηρίζει την έκδοση τέτοιων ομολόγων μικρού ποσού. Τα ομόλογα που δεν βασίζονται σε blockchain συνήθως πωλούνται σε υψηλότερα ελάχιστα και επομένως περιορίζονται σε επαγγελματίες επενδυτές ή άλλες τράπεζες.
Επιπλέον, τα αναγνωρισμένα πιστοποιητικά κατάθεσης θα είναι εμπορεύσιμα στο χρηματιστήριο ”Fusan”. Το χρηματιστήριο, το οποίο ρυθμίζεται στο Labuan, θα ξεκινήσει τη ζωντανή διαπραγμάτευση των ομολόγων στις 13 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, καθώς το ”Fusan” υποστηρίζει συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, οι έμποροι θα μπορούν να ανταλλάσσουν Bitcoin (BTC) με δολάρια ΗΠΑ για να αγοράσουν τα ομόλογα. Οι συναλλαγές θα χρεώνονται με προμήθεια.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ”Fusang” Henry Chong είπε σε δημοσιογράφους ότι εάν τα ομόλογα είναι δημοφιλή, το ψηφιακό χρηματιστήριο σκοπεύει να ξεκινήσει παρόμοια προϊόντα σε άλλα νομίσματα. Το ετήσιο επιτόκιο των ομολόγων 0,75% είναι υψηλότερο από τα περισσότερα επιτόκια τραπεζικών καταθέσεων σε δολάρια ΗΠΑ, όπως τόνισε η ”Wall Street Journal”.
Οι φορολογούμενοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, καθώς και οντότητες ή άτομα στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, δεν θα μπορούν να αγοράσουν την ψηφιακή ασφάλεια. Όλα τα έσοδα από την έκδοση θα κατατεθούν στο υπεράκτιο υποκατάστημα Labuan της ”CCB”. Το Labuan είναι ένα μικρό νησί, και περιγράφεται από το ”WSJ” ως φορολογικό καταφύγιο.
Η ”CCB” «δεν ασχολείται με bitcoin ή κρυπτονομίσματα», αλλά «παίρνει τραπεζικές καταθέσεις, που είναι η βασική μας επιχείρηση», τόνισε ο COO της ”CCB Malaysia” Steven Wong. Ωστόσο, η προσφορά αναφέρεται ως μεγάλη καινοτομία. Πρόκειται για την «πρώτη δημόσια εισηγμένη εγγύηση χρέους σε ένα blockchain», δήλωσε ο Felix Feng Qi, διευθύνων σύμβουλος της υπεράκτιας Μαλαισιανής επιχείρησης της ”CCB” και κύριος αξιωματούχος του υποκαταστήματος ”CCB Labuan”.