Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, παραδέχτηκε πως σκέφτεται να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε η J.P. Morgan όσον αφορά τη δημιουργία κρυπτονομίσματος.
Η χρησιμότητα του blockchain ως πηγή δημιουργίας νομισματικής αξίας θυμίζει την πορεία που είχαν οι οραματιστές των πρώιμων αεροσκαφών. Στην αρχή όλοι, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, τους αντιμετώπισαν ως τρελούς ή απατεώνες. Πώς είναι δυνατόν, λέγανε, να ανέβουμε πάνω σε σίδερα και να πετάξουμε; Σαν πρώτη σκέψη ακούγεται λογική. Είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει αντιληπτό ως έννοια να πέφτει το σίδηρο στο έδαφος, από το να αιωρείται!
Ωστόσο αν το εξέταζαν σε βάθος, θα ανακάλυπταν τις αόρατες δυνάμεις της αεροδυναμικής που μπορούσαν να κάνουν το εγχείρημα εφικτό. Οι αρνητές της δυνατότητας αεροπορικών ταξιδιών επιβεβαιώθηκαν στην αρχή. Υπήρξαν αποτυχημένες προσπάθειες. Ίσως και περισσότερες από τις επιτυχημένες. Όσο όμως προχώραγε ο καιρός και η τεχνολογία, οι αμφισβητίες μειώνονταν. Σήμερα, όλοι μπαίνουμε στα αεροπλάνα, σίγουροι πως όλοι αυτοί οι τόνοι από σίδερο θα μπορέσουν να πετάξουν με μεγάλη ταχύτητα και ασφάλεια. Και ας μην ξέρουμε πώς γίνεται.
Όπως δεν χρειάζεται να ξέρουμε πώς δουλεύει το Internet για να ανοίξουμε το euro2day.gr ή να στήσουμε ένα on-line κατάστημα και να κερδίζουμε χρήματα. Όπως δεν χρειάζεται να έχουμε γνώσεις προγραμματιστή για να στείλουμε ένα e-mail ή για να μπούμε στο Facebook να βρούμε τους φίλους μας.
Μας αρκεί να ξέρουμε ότι ανοίγοντας τον υπολογιστή ή το κινητό μας, αυτό δουλεύει.
Έτσι και με τα κρυπτονομίσματα. Δεν χρειάζεται να είμαστε προγραμματιστές ούτε να γνωρίζουμε σε βάθος τον μηχανισμό του blockchain, για να ασχοληθούμε με αυτά. Φυσικά όσο περισσότερα γνωρίζεις, τόσο καλύτερο είναι. Όμως αν θέλεις να ασχοληθείς επενδυτικά, άλλες γνώσεις είναι πιο χρήσιμες.
Η Goldman Sachs το σκέφτεται
Σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, παραδέχτηκε πως σκέφτεται να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε η J.P. Morgan όσον αφορά τη δημιουργία κρυπτονομίσματος. Συγκεκριμένα ανάφερε πως διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες σχετικά με αυτή την προοπτική. Κι όχι μόνο αυτοί. Όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο εξετάζουν τις δυνατότητες του «tokenization».
Στη συνέντευξη αρνήθηκε να απαντήσει για την πιθανή εμπλοκή της Goldman Sachs στο Libra που σχεδιάζεται από το Facebook. Ωστόσο θεώρησε δεδομένο πως θα επιφέρει νομοθετικές αλλαγές σύντομα, καθώς θα επηρεάσει τις οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων.
Όταν ρωτήθηκε αν το Bitcoin αποτελεί απειλή για τις τράπεζες, το αρνήθηκε. Ωστόσο, είπε πως οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στις ριζικές αλλαγές που θα επιφέρουν τα κρυπτονομίσματα. Όσες τράπεζες δεν προχωρήσουν σε καινοτομίες θα εξαφανιστούν.
Ο Solomon θεωρεί πως το Libra αποτελεί ένα σαφές δείγμα πως οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Apple και η Amazon ετοιμάζονται να εισέλθουν και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αν και πιστεύει πως θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν μαζί με τις τράπεζες, παρά να τις παρακάμψουν.
Η έλευση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας έφερε την επανάσταση σε πολλούς τομείς της ζωής και της οικονομίας. Έχουν δώσει δύναμη σε νέες κατηγορίες πολιτών, σε βάρος των παραδοσιακών φορέων της εξουσίας. Μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία όπως το Facebook, λόγω της ψηφιακής μορφής, μπορεί να επεκταθεί σε νέους κλάδους, με σχεδόν μηδενικό οριακό κόστος. Το μεγάλο τους όπλο, το τρομακτικό πλεονέκτημα, είναι η απόκτηση και η επεξεργασία των δεδομένων.
Η μεταστροφή που κάνουν τελευταία οι μεγάλες τράπεζες όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι θεαματική. Τον Απρίλιο του 2019, μόλις πριν από 3 μήνες, ο Solomon είχε καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ότι η Goldman δεν είχε ποτέ σχέδια για να ξεκινήσει δικό της κρυπτονόμισμα. Ο CEO της J.P. Morgan είχε επανειλημμένα και με πάθος χαρακτηρίσει το Bitcoin ως απάτη. Πριν λίγο καιρό όχι μόνο ανακοίνωσε δικό τους κρυπτονόμισμα, αλλά σε επίσημη έκθεση της τράπεζας τεκμηρίωναν την ύπαρξη εγγενούς αξίας στο Bitcoin.
Δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσει τελικά η Goldman προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και μόνο η δημόσια αναφορά στο θέμα δείχνει ότι οι αλλαγές θα είναι βαθύτερες από ό,τι νομίζουμε.
Πηγή: https://www.euro2day.gr