Αλλάζει άρδην το τοπίο στα κρυπτονομίσματα
Αλλάζει άρδην το τοπίο στα κρυπτονομίσματα, η αξία των οποίων πλέον ξεπερνά τα 2,6 τρισεκ. δολ., με μεγάλους θεσμικούς «παίκτες», όπως γνωστά ασφαλιστικά ταμεία, να μπαίνουν στην αγορά των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Bank of America.
Παράλληλα, ούριος άνεμος πνέει από εξελίξεις όπως η εγκατάσταση Bitcoin ATM σε καταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ και εταιρείας των ΗΠΑ, της Walmart, αλλά από το νέο ETF, που τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το κωδικό όνομα BITO.
Σύμφωνα λοιπόν με την BofA, τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Ειδικότερα:
• Το Fairfax County Police Officers Retirement System και το Fairfax County Employees’ Retirement System αναζητούν έγκριση για επένδυση 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με άμεση έκθεση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αφού πραγματοποίησαν συνδυασμένη επένδυση 73 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018 και το 2019 σε κεφάλαια που διαχειρίζεται η Morgan Creek Digital Assets.
• Το Ταμείο Αρωγής και Συνταξιοδότησης των Πυροσβεστών του Χιούστον ανακοίνωσε επένδυση 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε bitcoin και ether (το εγγενές token του Ethereum).
• Η Queensland Investment Corporation, το 5ο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Αυστραλίας, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για digital assets.
• Το Korea Teacher’s Credit Union σχεδιάζει να επενδύσει σε digital assets το 2022.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, η επένδυση των pension funds σε digital assets, γενικότερα, βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο.
Τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά υποχρηματοδοτημένα, με τις μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις στο τέλος του 2019 να φτάνουν το ~ 1,25 τρισεκ. δολάρια, γεγονός που οδήγησε πολλούς να προσπαθήσουν να καλύψουν το έλλειμμα μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων του προγράμματος και των υποχρεώσεων μέσω επενδύσεων.
Πάντως, τα συνταξιοδοτικά ταμεία παγκοσμίως κατείχαν AUM (assets under management) 35 τρισ. δολ. στα τέλη του 2020, κάτι που συνεπάγεται πως αν αυξήσουν την έκθεσή τους στα κρυπτονομίσματα θα φυσήξει ούριος άνεμος στην αγορά.
Η Walmart εγκατέστησε Bitcoin ATM
Η Walmart πρόσθεσε 200 ATM Coinstar σε καταστήματα στις ΗΠΑ, τα οποία οι αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν bitcoin με μετρητά.
Η Coinstar σχεδιάζει να εγκαταστήσει συνολικά 8.000 ΑΤΜ σε όλες τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την BofA, η Walmart έχει ~4.700 καταστήματα στις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει ότι τα περίπτερα bitcoin βρίσκονται στο ~4% των καταστημάτων των ΗΠΑ.
Τα ΑΤΜ δεν είναι κάτι νέο – υπάρχουν ήδη ~26.000 από αυτά στις ΗΠΑ και ~30.000 σε όλο τον κόσμο.
Και παρότι οι χρεώσεις τους είναι υψηλές, η εγκατάστασή τους παραμένει καλό νέο.
BITO: Το πρώτο εγκεκριμένο ETF Bitcoin στις ΗΠΑ
Ως γνωστόν, το ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) είναι πρώτο εγκεκριμένο ETF Bitcoin στις ΗΠΑ.
Τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από την περασμένη Τρίτη.
Σύμφωνα με την BofA, αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για άλλα ETF μελλοντικής εκπλήρωσης και τελικά για spot ETF πέρα από το Bitcoin.
Τι λένε οι ροές
Η διαφάνεια που παρέχει η τεχνολογία του Blockchain προσφέρει σαφή εικόνα για το οικοσύστημα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που δεν είναι διαθέσιμο στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αλλά τι μπορούν να «πουν» οι ροές για το επενδυτικό κλίμα στα κρυπτονομίσματα και τα NFTs;
Σύμφωνα με την BofA, οι επενδυτές προτιμούν γενικά να διακρατούν tokens στα wallets τους ενώ συχνά τα μεταφέρουν στα ανταλλακτήρια (καθαρή εκροή) όταν σκοπεύουν να τα πουλήσουν, κάτι που μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές.
Ιδιαίτερα οι μεγάλες εισροές στα ανταλλακτήρια μπορούν γρήγορα να ασκήσουν πτωτική πίεση και να οδηγήσουν σε εκτεταμένη διόρθωση.
Αντίθετα, οι επενδυτές μεταφέρουν tokens από τα ανταλλακτήρια όταν σκοπεύουν να τα κρατήσουν (ή να τα κρατήσουν για μια ζωή – HODL), αυξάνοντας τις τιμές.
Τι γίνεται με τα Stablecoins
Τα Stablecoins είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία συνδεδεμένα με κάποιο περιουσιακό στοιχείο, όπως ένα νόμισμα fiat (π.χ. το δολάριο ΗΠΑ), ένα εμπόρευμα (όπως ο χρυσός), άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ή συνδυασμό περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη διατήρηση μιας σταθερής αξίας.
Οι κάτοχοι ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και οι traders χρησιμοποιούν stablecoins για να μεταφέρουν κεφάλαια, να μειώσουν την έκθεση σε πιο ασταθή ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία χωρίς να μετατρέψουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία σε νόμισμα fiat, να «κλειδώσουν» κέρδη από τις συναλλαγές και ως ασφαλές καταφύγιο εάν αναμένεται ύφεση.
Η ύπαρξη πιθανής πίεσης αγοράς ή πώλησης από τις ροές stablecoin είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με τον τρόπο ροής των tokens.
Οι επενδυτές συχνά μεταφέρουν stablecoin από τα προσωπικά τους πορτοφόλια σε ανταλλακτήρια (καθαρή εκροή) όταν σκοπεύουν να αγοράσουν tokens, επιφέροντας αύξηση πίεσης στην αγορά.
Αντίθετα, οι επενδυτές μεταφέρουν Stablecoins από ανταλλακτήρια στα προσωπικά τους πορτοφόλια (καθαρή εισροή) όταν δεν σκοπεύουν να αγοράσουν tokens ή μετά από πωλήσεις, αυξάνοντας τις πιέσεις στις τιμές.