Βρετανοί ερευνητές δοκιμάζουν ένα νέο πιστοποιητικό βασισμένο στο blockchain που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση των κινδύνων του COVID-19 σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Σε δήλωση στις 21 Απριλίου, ο καθηγητής Nassim Belbaly, διευθυντής του “Birmingham City Business School”, σημείωσε ότι «ο coronavirus αντιπροσωπεύει μια κρίση εμπιστοσύνης επειδή δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε πλέον αυτόματα αγαθά ή προμηθευτές».
Επομένως, αναζητούνται νέες, ασφαλείς και αυτοματοποιημένες λύσεις για να καθησυχάσουν τους καταναλωτές και τους προμηθευτές ότι τα αγαθά σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας δεν θέτουν κινδύνους για την υγεία, για τον εαυτό τους ή για τους άλλους.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το μετα-πανδημικό τοπίο, πρόσφατα κυκλοφόρησε το “4th Fourth Industrial Revolution Technologies Center” που δοκιμάζει ένα πιστοποιητικό εκκαθάρισης του Coronavirus (CCC) που βασίζεται σε blockchain, το οποίο εκδόθηκε από το “The Transnational Transparent Procurement Foundation” (TTPF) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το κέντρο είναι επίσης γνωστό ως “BCU-CCEG 4IR”, ένα ακρωνύμιο για τους δύο συνεργαζόμενους ιδρυτές πίσω από αυτό. Το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (BCU) και το μη κερδοσκοπικό κέντρο για την ιθαγένεια, τις επιχειρήσεις και τη διακυβέρνηση (CCEG).
Από την ίδρυση του το 2013, το “CCEG” λειτουργεί με 165.000 μέλη να συμβάλλουν στην έρευνα και την ανάπτυξη εργαλείων κοινωνικής αξίας που χρησιμοποιούν αναδυόμενες τεχνολογίες όπως blockchain, τεχνητή νοημοσύνη, Internet of Things και 5G.
Τι προσφέρει το πιστοποιητικό
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιστοποιητικό CCC μπορεί να εκδοθεί σε οργανισμούς, προϊόντα και ακόμη και σε άτομα για να επιβεβαιώσει ότι έχουν ακολουθήσει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων από τον COVID-19.
Οι προκλήσεις που τίθενται από την τρέχουσα κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας συνδέονται με ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωση και τις ηθικές πρακτικές στη σύγχρονη εφοδιαστική και τις αλυσίδες αξίας. Όπως υποστηρίζει η Olinga Taeed, επισκέπτης καθηγήτρια του blockchain στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ:
“[Το πιστοποιητικό] επιβεβαιώνει ότι ένας προμηθευτής συμμορφώνεται με τα υψηλότερα πρότυπα δημόσιας υγείας, βιωσιμότητας, καταπολέμησης της δωροδοκίας, ακόμη και της σύγχρονης δουλείας. Και σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να επαληθεύσουμε το επίπεδο κινδύνου εφοδιασμού λόγω του κοροναϊού. Αντιπροσωπεύει το μέλλον της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας.”
Ως όχημα για την παρακολούθηση του κύκλου ζωής οποιουδήποτε δεδομένου προϊόντος, για παράδειγμα απολυμαντικό χεριών, το πιστοποιητικό θα δοκιμαστεί αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Midlands, μια περιοχή που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία.
Προσαρμογή του blockchain στις προκλήσεις για τη δημόσια υγεία
Όπως αναφέρθηκε, η Διεθνής Ένωση για τις Εμπιστευμένες Εφαρμογές Blockchain ανακοίνωσε πρόσφατα μια συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το “University College London” για τον συντονισμό διαφόρων παρόχων λύσεων blockchain που αντιμετωπίζουν την πανδημία του κοροναϊού.
Οι ειδικοί του Blockchain και οι εταιρείες IoT έχουν επίσης παρεμβληθεί για να προσαρμόσουν τις λύσεις τους στη διαχείριση και την κοινή χρήση δεδομένων που εστιάζουν στον COVID-19.