Η νέα πρόταση για την αγορά και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού. Η συζήτηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το blockchain.
Μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προέκυψε από την έκθεση Mueller, την έρευνα για τη σχέση Trump – Ρωσίας, που αφορά τα crypto. Από ό,τι αναφέρεται, οι κυβερνητικές υπηρεσίες πλήρωναν ανθρώπους για να αποθαρρύνουν την εμπλοκή του κόσμου στο Bitcoin. Και όχι μόνο αυτό. Οι ίδιοι το χρησιμοποιούσαν! Έκαναν χρήση του mining, δηλαδή παρήγαγαν Bitcoin για ιδία χρήση! Από πότε; Από την περίοδο 2015-2016. Την εποχή δηλαδή κατά την οποία όχι μόνο ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξη των crypto, αλλά και αυτοί ακόμα αναρωτιούνταν αν είναι απάτη.
Κρατικά ομόλογα σε Bitcoin
Το Αφγανιστάν και η Τυνησία σκοπεύουν να εκδώσουν κρατικά ομόλογα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την οικοδόμηση των υποδομών τους. Πού είναι η είδηση; θα πείτε. Όλα τα κράτη, εκδίδοντας ομόλογα, αντλούν χρηματοδότηση. Κι όμως είναι κάτι μοναδικό. Γιατί αυτά τα ομόλογα θα έχουν κάλυψη σε Bitcoin!
Οι εκπλήξεις όμως δεν τελειώνουν εκεί. Η συγκεκριμένη μορφή ομολόγων και οι λεπτομέρειες εφαρμογής τους συζητήθηκαν στη Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, πριν λίγες ημέρες στη Washington!
Συγκεκριμένα ο Khalil Sediq, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε ότι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία των κρυπτονομισμάτων και του blockchain, για να αντλήσουν 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια από έκδοση ομολόγων. Ο Sediq ανάφερε ότι θα συνδυάσουν το bitcoin με μια μορφή futures μετάλλων, όπως το λίθιο, για να δημιουργήσουν μια πιο σταθερή αποτίμηση. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζει να επιτύχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες ουσιαστικά είναι αποκλεισμένες, καθώς το Αφγανιστάν θεωρείται χώρα υψηλού κινδύνου.
Η άντληση κεφαλαίων είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Θα διευκολύνει το Αφγανιστάν στην εκμετάλλευση των άφθονων κοιτασμάτων λιθίου που διαθέτουν. Το λίθιο αναμένεται να έχει μεγάλη ζήτηση στο άμεσο μέλλον, καθώς απαιτείται για τα αυτοκίνητα με ηλεκτροκινητήρα.
Ακόμα πιο ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας να εκδώσει η χώρα του ομόλογο με ρήτρα Bitcoin, ήταν ο Marouane El Abassi. Ο Abassi είναι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας και πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ανάφερε ότι η Τυνησία έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για αυτό τον σκοπό. Τεχνογνωσία φαίνεται να υπάρχει, καθώς πρόκειται για μια από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που έχουν εκδώσει ηλεκτρονικό νόμισμα, το e-dinar.
Ενδιαφέρον, αν και σε πρώιμο στάδιο, εκδήλωσε επίσης η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν. Για αυτό τον λόγο έστειλε αξιωματούχους υψηλού επιπέδου από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, για να μελετήσει το bitcoin και blockchain, προκειμένου να εκδώσουν και αυτοί ένα bitcoin ομόλογο.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde ανταποκρίθηκε με διπλωματικό τρόπο. Δεν φάνηκε αρνητική στην ιδέα, εξέφρασε όμως επιφυλάξεις, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει σε πρώτη φάση να εκδώσουν ομόλογα με κάλυψη το bitcoin, περιορισμένης έκτασης και εποπτευόμενα.
Να λοιπόν που το Bitcoin άρχισε να διεισδύει στον κόσμο της mainstream χρηματοδότησης σε επίσημα κράτη. Αν αυτές οι προσπάθειες στεφτούν από επιτυχία, μήπως ανοίγει ο δρόμος και για τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες;
Έχουμε αναφέρει συχνά ότι για τους κατοίκους χωρών με αναπτυγμένο τραπεζικό σύστημα, με πιστωτικές κάρτες κ.λπ., το Bitcoin δεν αποτελεί αναγκαιότητα. Το χρειάζονται κυρίως για κερδοσκοπία ή για επένδυση, προσδοκώντας μελλοντικά οφέλη. Στις υπόλοιπες χώρες, όμως, αποτελεί θεόσταλτο δώρο. Τους έχει λύσει τα χέρια σε μια σειρά από ζητήματα. Είναι υπεροπτικό να θεωρούμε πως επειδή δεν το χρειαζόμαστε εμείς, δεν είναι αναγκαίο για άλλους.
Η αγορά σήμερα
Από ό,τι φαίνεται, μάλλον δίκιο είχαμε υποστηρίζοντας πως το διάγραμμα που θα πρέπει να κοιτάμε πρώτα αυτή την περίοδο δεν είναι του Bitcoin όπως συνήθως, αλλά του συνόλου της κεφαλαιοποίησης. Με το που ακούμπησε το επίπεδο αντίστασης που είχαμε σχεδιάσει, άρχισε η πτώση. Μικρή στο Bitcoin (-1,70%), σφοδρή στα υπόλοιπα από τα κυριότερα νομίσματα.
Πηγή: https://www.euro2day.gr/investments/crypto/article