Μιλώντας στο ‘’BlockShow Asia 2019’’, ο Διευθύνων Σύμβουλος Toufi Saliba θέτει ένα υποθετικό ερώτημα στο κοινό: “Πόσοι άνθρωποι θα πάρουν ένα χάπι που σε κάνει πιο έξυπνο, γνωρίζοντας ότι μπορούν να ελεγχθούν από μια κοινωνική οντότητα”;
Κανείς δεν σήκωσε το χέρι του και δεν ήταν έκπληκτος.
“Αυτή είναι η απάντηση που έχω, το μηδέν τοις εκατό από εσάς”, συνέχισε. “Τώρα φανταστείτε ότι το χάπι έχει αυτόνομη αποκεντρωμένη διακυβέρνηση, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να ελέγξει ή να επαναχρησιμοποιήσει αυτό το χάπι αλλά τον οικοδεσπότη – τον εαυτό σας.”
Αυτή τη φορά τα χέρια ήταν σε αφθονία. Η αποκεντρωμένη διακυβέρνηση αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα για την τεχνολογική κοινότητα να οικοδομήσει μια εμπιστοσύνη στις ψηφιακές εξελίξεις που σχετίζονται με την ασφαλή διαχείριση μεγάλων δεδομένων.
“Τα οικονομικά και η ηθική μπορούν να πάνε μαζί χάρη στην αποκέντρωση”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ‘’SingularityNET’’, Ben Goertzel.
Αλλά η αποκεντρωμένη διακυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα μπροστά από τη συγκέντρωση ή είναι απλώς μια ψευδαίσθηση εξέλιξης; Ο Cole Sirucek, συνιδρυτής του ‘’DocDoc’’, μοιράστηκε το όραμά του:
“Είναι όταν βρισκόμαστε σε ένα σημείο συγκέντρωσης δεδομένων που μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε για την αποκέντρωση. Για παράδειγμα, ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία: σε πέντε χρόνια τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν. Μετά από αυτό, μπορείτε να είστε αποκεντρωμένοι.”
Ο Γκορτζίλ δεν συμφώνησε πλήρως: «Δεν νομίζω ότι είναι εγγενής. Ο λόγος για τον οποίο είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθούν συστήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται τα ιδρύματα αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει τίποτα φυσικό όσον αφορά στη συγκέντρωση των δεδομένων. “Αναλύει την αμοιβαία εξάρτηση δύο σημαντικών τεχνολογιών:
“Το Blockchain δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο η AI (Τεχνητή Νοημοσύνη), αλλά αποτελεί απαραίτητο συστατικό του μέλλοντος. Χωρίς το BTC, δεν έχετε μέσα αποκεντρωμένης διακυβέρνησης. Η AI επιτρέπει το μέλλον, το blockchain το εξασφαλίζει.”