Το γεύμα του δισεκατομμυριούχου με τον ιδρυτή του Tron. Οι εκτιμήσεις για τον κλάδο και το νόμισμα της… κληρονομιάς. Οι εξελίξεις στη Γερμανία με το θέμα της θεματοφυλακής κρυπτονομισμάτων.
Το πολυαναμενόμενο γεύμα μεταξύ του και του Justin Sun, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλου του κρυπτονομίσματος Tron, που συμπεριέλαβε κι άλλες επιφανείς προσωπικότητες του χώρου, τελικά πραγματοποιήθηκε. Θυμίζουμε πως ο Sun είχε κερδίσει στην δημοπρασία που διενεργεί κάθε χρόνο ο Buffett για να γευματίσει κάποιος μαζί του, με το ποσό ρεκόρ των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Εκεί ο Buffet έλαβε σαν δώρο τα πρώτα του κρυπτονομίσματα, μέσα στο ολοκαίνουργιο ‘’Samsung Galaxy Fold’’. Πριν λίγες ημέρες ο Sun έγραψε τις εντυπώσεις του. Σταχυολογήσαμε κάποιες κουβέντες που είπε ο Buffett και σας τις παρουσιάζουμε:
* Οι επαγγελματικές σχέσεις είναι σαν τις ερωτικές. Πρέπει να είσαι τυχερός να βρεις το κατάλληλο ταίρι. Αν δεν είσαι σίγουρος από την αρχή ότι πρόκειται για κάτι μοναδικό, τότε δεν είναι. Ανάφερε το παράδειγμα του στενού του συνεργάτη Charlie Munger, τον οποίο γνώρισε όταν ήταν νέος και δουλεύανε μαζί σε ένα μανάβικο.
* Όταν ο Sun του μετέφερε την άποψη του ότι το Bitcoin θα αποτελέσει το νόμισμα του μέλλοντος, ο Buffett απάντησε με χιούμορ πως είναι σίγουρος ότι τα εγγόνια του θα προτιμήσουν να λάβουν την κληρονομιά τους σε δολάρια!
* Οι επενδύσεις, σε αντίθεση με την ιατρική και τον αθλητισμό, είναι από τους λίγους τομείς όπου δεν περιορίζεσαι στο θέμα της ηλικίας και βασίζεσαι στην εμπειρία.
* Αν διέθετες μια κρυστάλλινη σφαίρα που έλεγε το μέλλον και σε προειδοποιούσε ότι τα smartphones θα αλλάζανε τον κόσμο σε 10 χρόνια, θα ήταν καλή ιδέα να επενδύσεις σε κινητά τηλέφωνα; Όχι, γιατί καμία από τις εταιρίες που δραστηριοποιήθηκαν εκεί δεν επιβίωσαν τελικά, εκτός από την “Apple’’.
* Ο κλάδος των αυτοκινήτων έχει τεράστια δυναμική. Ο Elon Musk είναι ένας σπουδαίος επιχειρηματίας, αλλά η “Tesla” δεν αποτελεί καλή επένδυση. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει έντονο ανταγωνισμό και πολλούς επιθετικούς παίκτες. Κάποτε στις ΗΠΑ υπήρχαν 2.000 παραγωγοί αυτοκινήτων, αλλά τελικά μόλις τρεις επιβίωσαν και αυτοί δεν τα πάνε τόσο καλά. Μπορεί η βιομηχανία των αυτοκινήτων να άλλαξε τον κόσμο και να βελτίωσε την ποιότητα ζωής μας, αλλά κανείς επενδυτής δεν επωφελήθηκε.
* Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τον κλάδο των ηλεκτρονικών. Το blockchain έχει την αξία του και η συμβολή του θα είναι καθοριστική. Υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές εταιρείες στον χώρο πληρωμών, αλλά ότι ο χώρος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.
Αξίζει να σημειωθεί κάτι παράξενο. Ενώ η συνάντηση του Buffett με τους ανθρώπους από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου, είχε κρατηθεί μυστική! Οι φωτογραφίες και οι λεπτομέρειες για την συνάντηση φανερώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου.
Αυτό που το κάνει ακόμα πιο περίεργο είναι πως ο Sun είναι εθισμένος στην δημοσιότητα. Βγάζει ένα σωρό tweet καθημερινά ακόμα και για τις πιο απίθανες λεπτομέρειες και παρόλα αυτά το ραντεβού της ζωής του (όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος), το κράτησε κρυφό για ημέρες. Ενδεικτικό είναι πως δύο ημέρες μετά το γεύμα με τον Buffett, έβγαλε στο Twitter μια φωτογραφία με τον Charlie Lee, ιδρυτή του Litecoin, ο οποίος ήταν και αυτός παρόν στο γεύμα, αλλά δεν ανέφεραν τίποτα περί Buffett. Να σημαίνει τίποτα αυτό άραγε;
Εξελίξεις για την θεματοφυλακή από την Γερμανία
Από την χώρα των μυστηρίων και των πολυτελών γευμάτων, πάμε σε μια άλλη χώρα πιο κοντά σε εμάς, την Γερμανία. Σύμφωνα με την ‘’Handelsblatt’’, 40 γερμανικές τράπεζες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να λάβουν άδεια θεματοφυλακής για κρυπτονομίσματα.
Ο νέος νόμος περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες επιτρέπει στις τράπεζες να προσφέρουν και να διατηρούν εκτός από παραδοσιακούς τίτλους, όπως μετοχές και ομόλογα, και κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το Ethereum ή το Ripple.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν αποκτήσει τεράστια σημασία τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει η ‘’Handelsblatt’’. Η κεφαλαιοποίησή τους συνεχώς αυξάνεται, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανωνυμία που δίνει χώρο σε εγκληματίες ή τρομοκράτες. Η αγορά αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι προέβλεψε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών.
Ένα από τα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον είναι η ‘’Solarisbank’’, με έδρα το Βερολίνο. Για το λόγο αυτό, η τράπεζα προχώρησε στην ίδρυση μιας θυγατρικής, της ‘’Solaris Digital Assets’’, αποσκοπώντας να λάβουν άδεια προκειμένου να φυλάνε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα για λογαριασμό των πελατών τους.
Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα χαρτονομίσματα σου. Σε αντίθεση με το να χάσεις το βιβλιάριο του τραπεζικού σου λογαριασμού, όπου δεν υπάρχει καμία επίπτωση. Η μόνη αναστάτωση είναι να ζητήσεις να σου δώσουν άλλο, καθώς οι καταθέσεις έχουν καταγραφεί σε κάποιον server της τράπεζας. Υπάρχει απόδειξη ότι σού τα οφείλει η τράπεζα. Με το Bitcoin δεν είναι έτσι. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά ατομική.
Αυτή η ιδιαιτερότητα αποτρέπει πολλούς να κατέχουν κρυπτονομίσματα. Αν όμως λυθεί αυτό το θέμα, όπως όλα δείχνουν, είναι περιττό να αναφέρουμε πως η επίπτωση που θα υπάρξει στο ζήτημα της υιοθεσίας των cryptos θα είναι κοσμογονική.